El VAC (Viver d’Aprenentatge Comunitari) és una nova aposta de l’AEIRaval per l’accés educatiu en igualtat d’oportunitats, així com per la construcció d’un futur millor per a tothom des de l’educació.

A l’AEIRaval donem suport acadèmic i acompanyament educatiu a infants, adolescents i joves del barri del Raval de Barcelona. Ho fem amb un equip de professionals de l’educació social i la pedagogia, amb el suport d’un equip de voluntariat altament qualificat i compromès, i sempre en coordinació amb els centres educatius. En aquest marc, des del VAC afegim un element més de qualitat pedagògica: promoure que els mateixos adolescents i joves aprenguin d’allò que ensenyen a altres adolescents i joves en el marc del suport escolar. Així, el VAC es descriu com un projecte d’aprenentatge comunitari i d’aprenentatge entre iguals.

    

Per a aconseguir-ho, des del VAC promovem processos d’ensenyament – aprenentatge a partir d’una pedagogia basada en que els seus participants aprenguin ensenyant, tot aprofitant la diversitat de nivells i necessitats educatives.

Ho fem en clau de territori, i per això, tant l’INS Milà i Fontanals com l’INS Miquel Tarradell són peces i agents clau del projecte. Concretament, alguns docents dels dos centres participaran d’espais formatius amb membres de l’equip educatiu de l’AEIRaval, amb un doble objectiu: avançar conjuntament en el desenvolupament del projecte , i compartir espais de relació i objectius educatius comuns.

També i per a fer-ho possible, comptem amb el suport i assessorament de l’equip del GRAI de l’UAB (Grup de Recerca sobre Aprenentatge entre Iguals) liderat pel professor David Durán.

Durant aquesta primera fase del projecte, VAC acollirà a adolescents i joves dels cursos d’ESO i Batxillerat que participen als centres oberts de l’AEIRaval, però en un futur es pretén ampliar-ho també a l’etapa d’educació primària.

El Viver d’Aprenentatge Comunitari pren força aquest curs 2017-2018 gràcies a nous finançaments de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, que donen suport al projecte.