El grup de Grans dels serveis de centre obert de l’AEIRaval (10-11 anys) treballen cada dilluns el respecte, la sensibilització i la comunicació amb els companys i companyes. Amb el fi de desenvolupar l’empatia i comprensió vers els i les altres, de conèixer i comprendre altres maneres de ser, de pensar o de fer les coses, de respectar i conviure, el grup desenvolupa diverses dinàmiques i tallers d’autoconeixement i respecte als altres. Qui sóc jo? Com em veig? Com em veuen els companys i companyes? Com m’agradaria que parlessin de mi? Conèixer-nos a nosaltres mateixos és el primer pas per comprendre també els i les altres. 

Dins d’aquests tallers va sorgir el debat: de vegades cadascun de nosaltres som criticats sense que les persones que ho fan coneguin les nostres realitats o les raons per comportar-nos d’una determinada manera. Però i nosaltres? Fem el mateix amb altres persones?

L’equip educatiu de l’AEIRaval va veure una bona oportunitat per visitar, amb els grups de Grans i Mitjans, que es va unir a l’activitat, als companys i companyes de la Fundació Arrels, que treballen amb persones sense sostre. Durant la visita, els infants van conèixer el treball de la fundació i van comprendre que cada persona que viu al carrer té també una història de vida que no coneixem i que, per tant, sempre hem de respectar. Al cap i a la fi, són veïns i veïnes nostres, i un somriure o una salutació sempre ajuda, com a totes i a tots, a enfrontar el dia d’una millor manera. 

Un dels aprenentatges que ens emportem de la visita, i que ens ajuda a seguir amb el nostre taller de coneixement i respecte, és que ens construïm amb la mirada dels altres. És per això que una mirada des del respecte i l’empatia sempre ens portarà a una millor convivència i a una societat on totes i tots ens sentim a gust.