La veu de l’Alejandro…

Aquest curs 18-19 s’ha incorporat la figura de logopeda al servei de Centre Obert un dia a la setmana en sessions de 45 minuts per dos grups d’edat diferents, un de 3 a 5 anys i l’altre de 6 a 9 anys. Tant previ com durant a aquest procés hem pogut observar les diferents “evolucions” dels infants. Avui volem explicar-vos quin ha estat el procés d’un infant de +Menuts. L’Alejandro va començar al grup de +Menuts un mica més tard que la resta, però de seguida va trobar el seu lloc dintre d’aquest rocambolesc grup de saltimbanquis, ell dóna el punt de calma dintre del caos i la mesura justa de dolçor cada triga que passa amb nosaltres. De seguida ens va sobtar el fet que no parlés gaire però això no va ser un impediment per vincular-se, ell sempre és feia entendre. Tot i això, vam veure necessari que algú amb coneixements sobre l’expressió i la parla ens donés un cop de mà per al fet que així l’Alejandro pogués explicar-nos mil i una històries. En aquest moment apareix la Paula, amb el seu somriure infinit i amb la seva paciència inesgotable treballa amb ell cada dijous a la tarda.

I us estareu preguntant… Com ho fa?

“Des del primer moment compartit amb l’Alejandro vaig veure un nen molt observador i desitjós del contacte amb els altres nens i nenes que comparteixen moments amb ell, així com un nen amb ganes d’expressar-se tot i que el seu llenguatge fos més gestual que oral. És un nen tímid, així que costava que s’expressés i quan ho feia eren paraules o sons acompanyades d’un gest o mirada. La meva feina amb ell i la resta d’infants amb que ha format grup era estimular el llenguatge en tots els sentits, d’aquesta manera, hem treballant molt el vocabulari integrant-lo en enunciats que utilitzem habitualment, combinant-lo amb diàlegs entre tots on ens fèiem preguntes i elaboràvem respostes, amb les que calia comprendre allò que demanaven els i les companyes. Després de totes aquestes sessions, estem molt orgullosos de l’Alejandro, de com ha evolucionat, treballat i gaudit dintre del grup, on hem reforçat cada petit avanç que ha fet encoratjant-lo a seguir sent protagonista dels seus aprenentatges.”

Aquesta història encara no té un final però sí que podem dir que cada tarda escoltem més la veu de l’Alejandro dient un munt paraules i expressions per poder explicar el que li agrada, el que no, el que vol i como ho vol…

Sílvia Bosch
+Menuts